Tijdens de feestdagen pakken veel mensen uit met lekker en uitgebreid dineren. Dat betekent ook dat doelen voor afvallen en vitaliteit overboord gegooid worden. De reden hiervoor is dat er met de feestdagen minder gelet kan worden op wat je eet en drinkt. Uiteindelijk voelt het na Kerst alsof de moeite die je de maanden ervoor in je doel hebt gestoken voor niets zijn geweest. Maar is dat ook echt zo?

 

Kerstkilo's kwijtraken

Waar komen de kerstkilo’s vandaan?

Je lichaamsgewicht kan onvoorspelbaar zijn en erg schommelen. Hier hangen een heleboel factoren aan vast. Eén van deze factoren is de inname van sodium, ofwel zout. Zout staat bekend om zijn vochtvasthoudende werking. Dit in combinatie met een verhoogde vochtinname zorgt voor gewichtstoename. Tijdens de feestdagen staan er ongetwijfeld zoute lekkernijen op tafel. Daarnaast gaat er op een gezellige feestavond vaak genoeg frisdrank, bier en wijn doorheen. Met als gevolg een verhoogde zout- en vochtinname, oftewel kerstkilo’s!

 

Koolhydraten in jouw dieet

Koolhydraten geven energie aan het lichaam. Het nadeel van een verhoogde koolhydraatinname is dat, net zoals bij zout, het veel vocht vasthoudt. Dit is het geval bij alle koolhydraten, met uitzondering van vezels. Er zijn weinig producten waar geen koolhydraten in zitten. Dus ook tijdens de feestdagen zal de tafel vol staan met koolhydraatrijke producten. Denk aan aardappels uit de oven in een roomsausje. Of een heerlijk dessert zoals ijs met chocoladesaus. Allerlei voedingswaren die vol zitten met koolhydraten. Dit in combinatie met de verhoogde vochtinname tijdens de feestdagen, zorgt voor een verhoging van het lichaamsgewicht. 

Kerstkilo's kwijtraken

Zijn die kerstkilo’s dan echt zo erg?

Natuurlijk is het zo dat als er voor een langere periode te veel calorieën ingenomen worden, je lichaamsgewicht waarschijnlijk zal toenemen. De aanmaak en opvulling van vetcellen kost jouw lichaam echter veel tijd. Het is onwaarschijnlijk dat jouw lichaam deze vetcellen zal vullen voor een kortere periode zoals de feestdagen. De paar dagen dat er uitbundig gegeten wordt is verwaarloosbaar in een goed dieet plan. Als er na de feestdagen weer normaal aan het plan gehouden wordt zal je lichaam weer zo worden als dat het was vóór de feestdagen. Dus zijn die kerstkilo’s echt zo erg? Nee hoor. Tijdens de feestdagen mogen we genieten!


Mijn persoonlijke ervaring

Voor wedstrijden heb ik een gewichtsklasse waaraan ik moet voldoen. Ben ik te zwaar? Dan mag ik niet meedoen met de wedstrijd of het kampioenschap. Een tijd terug viel een wedstrijd vlak na mijn verjaardag. Dit betekende dat in de maanden daarvoor een stevig dieet volgde om op het juiste gewicht te komen. Wetende dat één dag niet veel uitmaakt, heb ik er met mijn vriendin een flinke feestdag van gemaakt. Hier komt natuurlijk ook lekker eten en drinken bij kijken. De dag erna was ik 3.8 kilo zwaarder dan de dag ervoor. Was dit het einde van het dieet en kon ik de wedstrijd vergeten? Nee, natuurlijk niet. Na een paar dagen normaal eten was alles weer zoals het was. De aangekomen kilo’s? Vocht! Deze zijn allemaal weer terug het riool ingegaan.

 

personal trainer

Gratis Proefles?

Gratis proefles aanvragen

‘Allon heeft enorm veel kennis en is uitermate opmerkzaam in details van je uitvoering van de oefeningen. Niet alleen voor functionele training, maar ook voor specifieke richtingen binnen Fitness. Doordat hij je tevens goed kan begeleiden met je voeding en de trainingen leuk weet te maken, is deze combinatie een garantie voor progressie en het behalen van je doelen.’

Lieke (Personal Training):
Cut fase: -6kg
Bulk fase: +5kg

‘Heb in het verleden meer ervaringen gehad met PT. En nooit gedacht dat ik het dit keer zo leuk zou gaan vinden en zoveel zou kunnen bereiken. Ik heb enorm veel geleerd van Allon, zowel qua voeding als qua fitness. Ik kan begeleiding via The Iron Church dan ook zeker aanbevelen voor wat je doelen ook mogen zijn. Progressie gegarandeerd!’

Laura (Personal Training):
Cut fase: -4kg

'Ik volg nu 7 weken een online coachingsprogramma bij Allon met als doel sterker worden en wat afvallen. Door tips en verbeterpunten op de filmpjes die ik hem stuur van oefeningen ga ik elke week vooruit. Hij is erg makkelijk in contact en je kan altijd terecht voor vragen, ook als je hem tegenkomt in de sportschool. Voor mij is dit een ideale manier van coaching omdat ik zelf redelijk aan de slag kan in de sportschool maar uiteraard nog lang niet uitgeleerd ben. Ik zou het iedereen aanraden die graag een doel wil behalen maar zelf niet goed weet waar te beginnen.'

Jesse (Online Coaching)
Powerlifting

Dit bericht is gepost in Kennis. Bookmark de link.